Гост-лектори на интригуващата проява са Река Сентеши и Моника ПавловскаНа

...
 Гост-лектори на интригуващата проява са Река Сентеши и Моника ПавловскаНа
Коментари Харесай

В Бургас представят устойчиви практики в дизайна и модата от Централна Европа

 Гост-лектори на завладяващата демонстрация са Река Сентеши и Моника Павловска

На 7 юни, от 18.00 часа, в Центъра за модерно изкуство и библиотека на Бургас ще бъде показана гостуваща галерия с 24 образеца за устойчиви фешън и дизайнерски марки от страните на Вишеградската група: Чехия, Унгария, Полша и Словакия. Това са артикули, в които се употребяват естествени материали, рециклирани и/или модифицирани такива, търсят екологични и новаторски други възможности, работят на локално равнище и се пробват да реализират безотпадъчно произвеждане с фокус и върху общественото влияние.

Инициативата включва серия от полемики и презентации, които ще бъдат показани пред бургазлии за първи път. Тя се провежда от Институт Лист – Унгарски културен институт в София, Студио Комплект, с партньорството на Община Бургас.

Събитието среща необятната аудитория с разнородни практики, които формулират значима смяна в промишлеността към по-екологично произвеждане и консумация. На фокус са новаторските и по-близки до природата модели за приложимост на суровините.

В Бургас с презентация и включване в полемика ще вземат участие:

Река Сентеши – управител планове в Унгарската асоциация за мода и дизайн. Река Сентеши има богат опит в областта на модата и построяването на сполучливи информационни тактики за разнообразни марки. Вече е ясно, че устойчивостта минава като хоризонтална политика през всичко, което касае дизайна и модата. Въпросът е по какъв начин това се случва на институционално равнище и по какъв начин сходни политики се отразяват върху развиването на младите и самостоятелни студия. Унгарската организация за мода и дизайн (УАМД) е основана през 2018 година като дъщерно сдружение на Унгарската организация по туризъм за даване на структурирана и ефикасна професионална помощ на всички в сектора. С отвореност, сензитивност към модата и изкуството и професионална поддръжка УАМД въздейства позитивно на развиването на региона на нововъведенията, проучванията и развойната активност в подтекста на устойчивостта в промишлеността. Агенцията си партнира с маджарски и интернационалните професионални организации, просветителни институции, представители на обществения и частния бранш, с цел да гради в благозвучие с устойчивите полезности дълготрайни и с необятен благоприятен отзив съдействия.

Моника Павловска е информационен управител на полската марка-пионер на повторната приложимост (ъпсайклинг) в бижутерийното произвеждане ORSKA. Основана от Анна Орска преди повече от 11 години в Познан, аксесоарите се отличават с детайлна ръчна направа и разностранно посвещение на идеята за грижа към околната среда и културата на дребни общности. В сбирките може да срещнете елементи от пладнешки сервиз, мебелен обков, механизми от предвоенни часовници, оловни бойци, остарели монети, детайли от компютърна и телефонна електроника, автомобилни съставни елементи. Винаги появяващи се в лимитирани сбирки, това са неповторими и не всеобщи обекти със мощно обръщение за по-малко недомислена консумация. Анна Орска е първа в Полша, която основава линия веган дамски чанти, създадени от растения и обелки от плодове, както и употребява в своите сбирки синтетичен камък, основан особено за нея от отпадъчна пластмаса и стърготини от месинг, непряк артикул от други бижутерски процеси. ORSKA поддържа значими начинания и организации с устойчива и обществена отговорност за осиновяването на пчели, бездомни кучета, отговорно държание в планината, чистотата на Балтийско море и други.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР